Õueköök-graniit-bianco-sardo

Donatas Narmont: kuidas planeerida ja ehitada õueköök?

Donatas Narmont on andnud suure panuse spordimaailma kajastamisele spordiajakirjanikuna. Ta on andnud välja selliseid spordiajakirju nagu “Sporditäht”, “Jooksja” ja “Tennis“ ning arendanud jõudsalt kodulinnas Raplas tennist. Kodulinnaga ei seo teda vaid sport – mees on seal renoveerinud maakoduks enda vanaisa ehitatud maja, mida muuhulgas ehib tõeline pärl – õueköök. Uurime, millest võttis Donatas õueköögi planeerimisel šnitti ja millised on tema meelisretseptid.

Helgeid mälestusi täis maakodu rõõmustab nüüd ka oma lapsi ja perekonna külalisi

Donatas selgitab, et Raplas asuva maakodu ehitas tema vanaisa juba 50 aastat tagasi. Ta on seal lapsepõlves elanud, koolis käinud, seega tundus ainuõige otsus maakodukompleks renoveerida, et ka tema enda lapsed saaksid seal suvesid nautida.

Kuna suvel veedab Donatas palju aega tenniseväljakul, tuli tal mõte, et suvekodu hoovis võiks olla koht, kus pärast mängu mõtteid vahetada ja aega veeta. Ajakirjadest näinud lugusid õueköökidest, idanes temagi peas mõte see oma hoovi ehitada.

Õueköök planeeritud enda vajadusi silmas pidada ja koostöös oma ala asjatundjatega

Donatas kirjeldab, et tema õueköök on puidust ning katusega. Sees on köögikapid, kuhu asju paigutada ning köögis on ka vesi, et mugavamalt toimetada. Olemas on nišid kahele erinevale külmkapile, ruum kohvimasinale. Peale valis ta graniidist kivitasapinna Bianco Sardo ning grilliks Big Green Eggi. Milliseks õueköök kujundada, sai selgeks perega arutades, peamiselt lähtudes sellest, mida päriselt vaja on, et õues mõnusalt süüa teha.

Kui plaan oli paigas, usaldas Donatas meistrimehi. Tugeva konstruktsiooni aitas ehitada ehitajast naabrimees ning mööbli tegi tuttav puidumees Kohilast. Kivi läks Donatas aga valima Diastone’i. Ta selgitab, et just kivist tasapinna valis ta, sest see on ilus ning peab kaua vastu, mis on õues kasutades väga oluline. Tasapinna valimine tema sõnul iseenesest keeruline ei olnud – kohapeal soovitati ja näidati erinevaid materjale ja valimine tehti väga lihtsaks. Silma jäi 2-3 erinevat valikut, millest omakorda ei olnud enam keeruline valikut teha ning tulemus jäi ilus ja kvaliteetne.

Tasapind graniit Bianco Sardo

Ta arvab, et oskajate kaasamine on oluline, kui just ise kõige peale meister ei ole. Kui on plaanis teha selline õueköök, mis teeb silmad ette nii mõnelegi pärisköögile, oleks mõistlik kaasata keegi, kes asju jagab – et konstruktsioonid saaks kindlad, vesi sisse, elekter veetud ja nii edasi.

See aga omakorda võtab aega. Kui on plaanis järgmiseks suveks õueköök püsti panna, soovitab Donatas juba praegu vaikselt pihta hakata. Kui kõik on planeeritud ja läbimõeldud, võib enne talve tulekut ka juba vundamendi ära valada, et kevadel oleks selle võrra lihtsam. „Suvi on ju lühike,“ nendib ta.

Õuekööki planeerides soovitab Donatas mõelda eelkõige nendele punktidele:

  • Kes õuekööki kasutama hakkavad ja mida seal soovitakse valmistada?
  • Kui suur peaks väliköök olema, mis seal kindlasti olemas peaks olema?
  • Kust vajalikke materjale hankida?
  • Kas teha ise või paluda kellelgi kogu protsess valmis teha või hoopiski kombineerida mõlemat varianti?

Lemmik on ikka klassikaline šašlõkk

Ehkki Donatase õueköögis on toimunud palju sündmusi ning küpsetamas on käinud ka päris kokk, kes serveeris krevette, kaheksajalgu, kanasüdameid ja Picanha steiki, on Donatase enda lemmik siiski klassikaline šašlõkk. Loomulikult on tal ajapikku kogunenud omad nipid, kuidas see just kõige paremaks saada.

Donatase saladus on korralik süsi. Ta kirjeldab, et teeb tule üles ja laseb sellel põleda tunnikese või isegi kauem, et tekiks hea grillsüsi. Vardas šašlõkk peaks saavutama õige küpsetusastme ehk ei tohiks olla liiga toores ega ka kõvaks küpseda.

Magustoiduks grillivad aga lapsed vahukomme – ja ongi mõnus suveõhtu!

Tekkis huvi kivist tasapindade vastu?

Võta meiega ühendust ja leiame koos sulle sobiva lahenduse!

Küsi pakkumist

31.10.2022